Gezelligheid en veiligheid gaan hand in hand 

Gezelligheid en veiligheid gaan hand in hand 

Je alleen op crisis voorbereiden als je iets op je kerfstok hebt? En niet als je alleen maar plezier en vertier verwacht? Niets is minder waar! Dat laat het carnavalsweekend van afgelopen weekend goed zien. Doordat (te) veel mensen carnaval gingen vieren onder de rivieren werd het wel hééél spannend voor de gemeenten. 

In kannen en Kruiken  

Veel mensen wilden feestvieren in Kruikenstad Tilburg. Het werd veel te druk in de stad. De gemeente ondernam actie vóórdat de situatie onveilig zou worden.  

“Bij ons in Kruikenstad is het altijd gezellig en tijdens carnaval nog net wat meer. Natuurlijk wil elke Kruik, Kruikin en iedereen met een groen-oranje hart graag mee feesten. Dat zien we dan ook op deze zaterdag 10 februari in het centrum van de stad. Ons advies: kom morgen.” Lees het hele artikel hier.

Drukte in Oeteldonk 

Ook het ‘s-Hertogenbosche Oeteldonk bereidde zich goed voor: 

 “Om het Carnavalsfeest in goede banen te leiden, werken de Oeteldonksche Club, horeca, gemeente en veiligheidspartners samen. We zien dat het ieder jaar drukker wordt in de binnenstad. Bereid je daarop voor. Zoek de ruimte op en houd de ledschermen in de gaten.” Lees het hele artikel hier.

Het was kiele kiele in Kielegat Breda 

Kielegat Breda houdt bezoekers op de hoogte van drukte in de binnenstad en vraagt om medewerking. “Het wordt steeds gezelliger in Kielegat! We doen ons best om de drukte te spreiden. Is een plein of straat afgesloten? Blijf dan niet wachten. Zoek een rustigere plaats op.[…] Laten we samen genieten van een veilig en vooral gezellige carnaval.” Lees het hele artikel hier.  

Soms gaat het tóch mis 

En soms gaat het dan toch mis… Soms is er crisis zonder dat je er invloed op had. Zo was er tijdens het feestgedruis in Oss een storing in een elektriciteitshuisje: twee en half uur lang viel de stroom uit. Het was donker in cafés en in een feesttent. Dankzij een noodaggregaat kon er verder gefeest worden. De horecaondernemer trok wél aan het korte eind. Er kon op de drukste tijd van het jaar niet gepind worden en er was geen muziek.  

En nóg meer pech in Oss: tussen Oss en Wijchen botste een trein op een carnavalswagen. De machinist belandde in het ziekenhuis*, de leden van de carnavalsvereniging bleven ongedeerd.  

Je kunt je voorbereiden op crisis! 

Je verwacht waarschijnlijk nooit dat je de optocht niet haalt omdat je wordt geraakt door een trein. Of dat je zonder stroom komt te zitten. Als je je goed voorbereid op een crisis, dan kun je ook in deze ad hoc situaties goed handelen. OOK ALS HET FEEST IS!! Juist als het feest is.  

Schrijf je eens in bij de workshop Grip op Crisis! Onze volgende workshop is 29 maart. Hier leren we jou hoe je je kunt voorbereiden op een crisis. Je leert hier ook wat te doen tijdens een crisis en wat te doen na een crisis. Of neem contact met ons op. 

*Op moment van schrijven is nog onbekend hoe het gaat met de machinist die gewond raakte bij de botsing met de carnavalswagen. Wij wensen hem veel beterschap en een spoedig herstel.