Omgaan met de Pers: 4 tips voor succesvolle mediarelaties

Omgaan met de Pers: 4 tips voor succesvolle mediarelaties

Omgaan met de pers – 4 essentiële tips

Wist je dat er maar weinig bedrijven zijn die weten hoe je met de pers om moet gaan? Het is niet moeilijk, als je maar weet hoe je het aan kunt pakken. We helpen jou graag de media in te zetten als kanaal.  

Een goede omgang met de pers is een onderdeel van reputatiemanagement. Het is van groot belang om op een constructieve en strategische manier om te gaan met de pers, ze hebben namelijk een invloed op het beeld dat anderen van jouw organisatie hebben. 

Het is zelfs zo dat jij kunt bepalen, samen met de media, wat er over jou wordt geschreven of gedeeld. Je moet alleen wel heel goed weten welke media jouw doelgroep gebruikt én hoe ze dat doen. 

Omgaan met de pers – welke media horen bij jouw doelgroep? 

  • Analyseer wie jouw belangrijke stakeholders zijn. Denk aan jouw klanten of consumenten, maar ook andere relevante partijen zoals investeerders, partners en andere belanghebbenden.
  • Analyseer de mediaconsumptiepatronen van jouw doelgroep: welke media gebruiken ze op welke manier. Denk aan traditionele media, social media of andere online bronnen.

Het is fijn als je met deze media een groot bereik haalt, maar als je met een klein bereik de juiste mensen vindt is het een relevante bron. 

Download gratis ons stappenplan om te werken aan een goede reputatie

in 6 stappen werken aanm een goede reputatie

Download gratis

Opbouwen van een relatie met de pers 

Bij UP hebben we goede relaties met de pers. We kunnen jou leren hoe je dat doet. Het is niet eng. Bouw een band op met relevante journalisten, bloggers, influencers of andere belangrijke personen die werkzaam zijn in de media. Bel, ga langs, maak een lunchafspraak of zoek ze op op een leuk event. Hoe beter je elkaar leert kennen hoe makkelijker de omgang met de pers is.  

En als het dan eens mis gaat – dán weet je de pers te vinden! 

Als je eenmaal een goede band met de pers hebt, dan weet je meteen wie je moet spreken om het verhaal dat jij naar buiten wilt laten komen in de media te brengen. Wees altijd eerlijk in de communicatie naar de pers. Erken problemen en leg uit welke maatregelen je neemt om ze op te lossen. Het is belangrijk om snel te reageren, zo voorkom je dat er een ander verhaal naar buiten treed. 

De pers te woord staan 

Politici hebben vaak uren mediatraining gehad. Soms wordt een vraag niet eens beantwoord. Zo ver hoef je niet te gaan. We kunnen je wél leren hoe je met de pers kunt communiceren. Dit doen we met een mediatraining, speciaal voor jou op maat gemaakt. Zo leer je hoe je je goed voor kunt bereiden, hoe je omgaat met mediarelaties en hoe je consistente en goed geladen boodschappen overbrengt. 

Wil je hier meer over weten? Maureen Veurman en Joan Hansink geven mediatraining. Wil je je er niet aan wagen? UP kan het ook voor je uit handen nemen. Kijk hier naar ons aanbod.  

Meer weten? Plan hier een afspraak