Wat als de media jouw organisatie onder vuur nemen?

Zorgwekkend wangedrag in de zorg

Grensoverschrijdend gedrag is hét onderwerp in het nieuws de laatste tijd. Dat seksueel wangedrag ook in de zorg voorkomt, baart ons grote zorgen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt steeds meer meldingen binnen over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Steeds meer meldingen

Dat grensoverschrijdend gedrag steeds minder wordt getolereerd is een positieve ontwikkeling. Iedereen heeft recht op een veilige zorg- en werkomgeving. We vermoeden dat slechts een topje van de ijsberg melding maakt, maar hopelijk stimuleert deze berichtgeving om grensoverschrijdend gedrag te melden. Dit zagen we bijvoorbeeld bij de grote #MeToo beweging die begon in oktober 2017. En daarna bij het grensoverschrijdend gedrag bij de omroepen, met name Mathijs van Nieuwkerk.

Het recht op veilige zorg is van het grootste belang. Daarom is ook deze situatie een alarmsignaal.

Download gratis onze handleiding ‘bouwen aan een reputatie’

in 6 stappen werken aanm een goede reputatie

DOWNLOAD GRATIS

 

Wat kun je doen als werkgever

Het is natuurlijk schrikken als er een melding binnenkomt in jouw bedrijf of zorginstelling. Wij kunnen je ondersteunen bij crises, dus ook bij crises rondom grensoverschrijdend gedrag.

  1. Neem de aantijging van het personeel ALTIJD serieus. Steun het slachtoffer, maar ook de naaste collega’s.
  2. Zorg dat een externe onafhankelijke partij onderzoek verricht en communiceer hier ook over.
  3. Geef goede voorlichting. Ga met teams in gesprek.
  4. Werk met externe vertrouwenspersonen. Het kan moeilijk zijn om je verhaal te doen bij een interne vertrouwenspersoon, omdat deze persoon werkgerelateerd is en mogelijk andere belangen heeft. Een externe vertrouwenspersoon is onafhankelijk en heeft geen andere belangen binnen het bedrijf.
  5. Zorg dat het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag én het handelen bij grensoverschrijdend gedrag belangrijke onderwerpen blijven en hoog op de agenda staan.

Hulp nodig? Neem contact met ons op!