Gaat de technologie ons voorbij?
Gaat de technologie ons voorbij?
Gepubliceerd op: 13-06-2023
Chat GPT, iets waar we een jaar geleden nog helemaal niet mee bezig waren. Maar nu zie en hoor je het overal voorbij komen. Ook de oudere generaties dan Gen Z weten nu waar het over gaat en gebruiken het soms zelfs al. Chat GPT is voor iedereen toegankelijk en je kunt het gratis gebruiken. Deze vorm van Artificial Intelligence, of ook kunstmatige intelligentie, bootst menselijk gedrag na.
Door gebruik van algoritmen en geavanceerde technologieën worden complexe, menselijke taken geautomatiseerd. Een AI-systeem is in staat voorspellingen te doen en patronen te herkennen en dat gaat een stuk sneller dan het menselijk brein. Maar is ons brein dan nog wel nodig? Of worden we straks allemaal vervangen door Chat GPT? In dit artikel gaan we verder in op Chat GPT en hoe het ons kan helpen of eventueel zelfs vervangen. We kijken daarin specifiek naar ons eigen vakgebied: crisiscommunicatie.
Werkzaamheden vervallen
Bij bepaalde banen zal het menselijk handelen altijd van belang blijven. Daarentegen zullen veel werkzaamheden ook kunnen komen te vervallen voor de mens door de komst van kunstmatige intelligentie. We hebben in de geschiedenis al vaker van dit soort shifts gezien, denk aan de komst van machines. Gaan we nu zo’n zelfde tijdperk in waar veel banen komen te vervallen? Je ziet in de supermarkten al dat je zelf nu kunt afrekenen en dat caissières daarbij niet meer nodig zijn. Wij, als communicatiespecialisten, zijn daar gelukkig nog niet bang voor geweest. Maar nu lijken behoorlijk wat taken toch ook door een Chat GPT gedaan te kunnen worden.
De voordelen
Op dit moment lijkt de Chat GPT vooral te worden gebruikt als hulpmiddel. Het versnelt je werk. Denk aan een formele Engelse mail die je moet sturen naar een belangrijke klant. Wanneer je er een simpel Nederlands bericht van maakt en Chat GPT opdracht geeft om er een formele Engelse mail van te maken, is dat binnen zo’n twintig seconden gebeurd. Het bespaart je simpelweg tijd. Wanneer je eenmaal de weg hebt gevonden, wordt de motivatie om zelf te gaan zwoegen voor deze Engelse mail steeds wat minder groot.
Verder kun je het zo gek niet bedenken welke vragen je allemaal bij de Chat GPT neer kunt leggen. Het werkt cases uit, maakt samenvattingen, levert creatieve ideeën aan, checkt verhalen en ga nog maar even door. Zo ontzettend verleidelijk om Chat GPT het werk te laten doen en je laptop net iets eerder dicht te klappen om vervolgens te genieten van de zon of voor het weekend nog even de sportschool in te duiken. Zo langzamerhand begint men in steeds meer werkvelden de Chat GPT op deze nog redelijk onschuldige manier te gebruiken. De volgende vraag spookt steeds vaker door ons hoofd: komt onze baan in de toekomst te vervallen door deze uberslimme Chat GPT?
Chat GPT en crisiscommunicatie
Tijd is een luxe dat in tijden van crisiscommunicatie vaak schaars is. In tijden van crisis moeten er veel keuzes worden gemaakt en hiervoor is vaak weinig tijd. Het is juist dan belangrijk dat je de juiste keuze maakt en de controle over de situatie bewaart. Chat GPT kan je in crisistijd kostbare tijd besparen. Hiermee verhoog je de productiviteit aanzienlijk.
Door te helpen bij het opstellen van verklaringen, het formuleren van kernboodschappen, het genereren van potentiële vragen en antwoorden en het ontwikkelen van crisissimulaties, kunnen organisaties beter voorbereid zijn om crises effectief te beheersen en te communiceren met stakeholders. De snelheid is dus een belangrijk voordeel waar je gedurende een crisis bij gebaat bent: in no time heb jij een Q&A of een statement klaarstaan. Chat GPT is in staat empathische teksten te genereren en tijdens een crisis is het van cruciaal belang dat degenen die worden getroffen zich gehoord en begrepen voelen.
Een ander belangrijk voordeel is dat het binnen enkele seconden heldere en begrijpelijke teksten kan produceren. Tijdens een crisis kan informatie complex en moeilijk te begrijpen zijn. Chat GPT kan deze teksten begrijpelijk maken voor iedereen. Dit verbetert de communicatie tussen het bedrijf en stakeholders.
Het gevaar
Worden wij als (crisis)communicatie professionals op de (relatief) lange termijn vervangen? Er zijn een aantal risico’s waar je in het gebruik van Chat GPT alert op moet zijn. De kwaliteit van de gegenereerde inhoud kan variëren en is afhankelijk van de input die je zelf levert. Daarnaast gebruikt Chat GPT informatie die op het internet te vinden is. Erg origineel is het dus niet altijd en je moet opletten dat je geen plagiaat pleegt. Je dient het dus altijd goed te controleren en eventueel te bewerken. Hier is dus toch nog een stukje menselijk handelen nodig.
Om Chat GPT te gebruiken dien je informatie te delen van je organisatie. Dit kan in strijd zijn met de richtlijnen van het bedrijf. Op dit moment zijn er bij veel bedrijven nog weinig regels over vastgesteld, maar het is een kwestie van tijd voor hier meer richtlijnen worden opgesteld. Ten slotte kunnen zoekmachines achterhalen of er op jouw website AI-gegenereerde teksten staan. Het kan zijn dat de tekst op je website dan als niet-natuurlijk wordt beoordeeld en dus lager wordt gerankt. Pas hier dus ook mee op.
Blijf alert
Zoals eerder aangegeven: het gebruiken van Chat GPT kan erg behulpzaam zijn in tijden van crisis. Het is een effectief instrument dat kan worden ingezet om het werk te versnellen. Waar het doen van onderzoek eerst uren of zelfs dagen in beslag neemt, doet de Chat GPT dit voor jou binnen enkele seconden. Echter zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik van AI. Door deze risico’s hebben wij het vertrouwen dat wij als communicatie professional altijd nodig zullen blijven.
Beschouw de Chat GPT als een hulpmiddel dat je werk kan versnellen maar neem het niet klakkeloos over. Blijf ook met je organisatie in gesprek over de richtlijnen en houd goed in de gaten welke informatie je wel en niet kunt delen. Je wilt natuurlijk niet dat er vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen en je daardoor in een crisis beland. Daarnaast wil je niet dat je door Chat GPT je in de problemen raakt. Mocht er toch een keer iets misgaan dan staat UP voor je klaar om je te helpen.