Crisiscommunicatie
Crisiscommunicatie – Hoe overleef je een crisis of beter nog, hoe voorkom je er een?
Een bedrijfsongeval, gedupeerde cliënten, corona: in de meeste organisaties slaat in een crisissituatie de paniek meteen toe. Een begrijpelijke reactie, en toch… Weet je als organisatie het hoofd wél koel te houden, dan kun je de crisis gemakkelijker bezweren, en er zelfs je voordeel mee doen. Bovendien kun je uit elke crisissituatie bruikbare lessen trekken voor de toekomst. Bij UP Communicatie noemen we ons model voor crisiscommunicatie dan ook ‘crisis is kans’ Hoe bereid je je voor op een crisissituatie? Wat doe je als de vlam in de pan slaat? En hoe zorg je ervoor dat je goed uit de crisis komt? We nemen je kort mee in elke fase van crisiscommunicatie
Wat is crisiscommunicatie precies? Een korte definitie
Crisiscommunicatie is het verzamelen, verwerken en verspreiden van informatie tijdens een crisissituatie.
Zodra een crisis zich aandient, moet je alle betrokkenen zo snel mogelijk juist en volledig informeren. Alleen zo kun je (verdere) escalatie van de crisissituatie voorkomen en de organisatie behoeden voor vervelende neveneffecten. Denk bijvoorbeeld aan reputatieschade of financiële verliezen.
Waarom vinden we crisiscommunicatie zo spannend?
Een crisis ontstaat meestal onverwachts. Veel organisaties zijn er niet op voorbereid of op toegerust. Bovendien reageren mensen die door een crisis worden geraakt vaak emotioneel. Ze zijn boos, verdrietig of juist bang.
Zit je in een crisissituatie en ben je benieuwd naar onze aanpak?
Bel 06-22218932 of neem contact met ons op via info@up-communicatie.nl
Bel me terug
"*" geeft vereiste velden aan