Je moet altijd met alle partijen in gesprek gaan
Je moet altijd met alle partijen in gesprek gaan
Gepubliceerd op: 13-11-2023
Marokkanen-opmerking achtervolgt burgemeester Mikkers meer dan week: ‘En dat kan lang duren’
DEN BOSCH – Posters, petities en aangiften: al meer dan een week houdt de ophef rondom de Marokkanen-opmerking van de Bossche burgemeester Jack Mikkers aan. Kan de geest nog terug in de fles? ,,Je moet blijvend beseffen dat je mensen tekort hebt gedaan.”
Ja, wat voor advies zou je burgemeester Jack Mikkers nu nog geven, na een dikke week van ophef? ,,Praten, praten, praten”, is wat Maureen Veurman, gespecialiseerd in crisiscommunicatie voor Up Communicatie, wil meegeven. ,,Je moet altijd met alle partijen in gesprek gaan, en daar verslag van doen. Laat zien dat je er aan blijft werken. Praat met mensen in de moskee. En ga straks op bezoek bij de asielzoekers als ze hun intrek hebben genomen.”
Maar makkelijk gaat het niet worden, ziet Veurman ook. ,,Of het mogelijk is om de geest weer helemaal terug in de fles te krijgen, is wel de vraag. Met de uitspraak heeft hij natuurlijk een hoop mensen op een hoop gegooid. Als meerdere partijen openlijk gaan twijfelen of je capabel bent, kan je dat lang achtervolgen.”
Een kleine twee weken geleden deed burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch de inmiddels beruchte uitspraak op een bewonersbijeenkomst over de komst van twee opvangcentra voor asielzoekers in Den Bosch-Zuid. Een vrouw gaf daar aan dat zij het niet ziet zitten dat straks Syriërs worden opgevangen, ‘want die staan bovenaan op allerlei slechte lijstjes’.
Tijdens deze avond klonk dat ‘Syriërs de ergste mensen van de hele wereldbevolking zijn’. Toen de vrouw eraan toevoegde ‘Syriërs staan bovenaan’, reageerde Mikkers ad rem door te stellen dat Marokko bovenaan staat. Later zei hij te doelen op een lijstje waaruit zou blijken dat asielzoekers uit Marokko, die weinig kans maken op een verblijfsstatus, voor de meeste overlast zorgen in azc’s. Mikkers maakte zijn oprechte excuses voor zijn uitspraak.Sindsdien is er ophef. De meest recente ontwikkeling is dat er in het stadhuis van Den Bosch posters zijn geplakt waarin zijn aftreden werd geëist. Eerder was er een petitie met dezelfde eis en werden er aangiften gedaan tegen Mikkers.
‘Minder, minder’-uitspraak van Geert Wilders
Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard. Dit bekende spreekwoord haalt ook Jelleke van Rantwijk, die zich heeft gespecialiseerd in crisiscommunicatie voor het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, aan. ,Je zult blijvend moeten beseffen dat je mensen tekort hebt gedaan”, stelt zij. ,,Niet dat je er keer op keer zelf over moet beginnen, maar je kan ook niet zeggen: dit is vergeven en vergeten. Sorry, zand erover. Dat moet Jack Mikkers goed beseffen. Dat zie ik overigens in zijn eerste reactie ook wel terug.”
Inhoudelijk misschien onvergelijkbaar, stelt Van Rantwijk eerst, maar toch trekt ze een vergelijking met de ‘minder, minder’-uitspraak van Geert Wilders. Ze doelt daarbij vooral op het feit dat die uitspraak, inmiddels alweer jaren geleden, Wilders nog altijd nagedragen wordt door andere partijen en in delen van de samenleving. ,,Het zijn uitspraken die mensen onthouden, die blijven hangen. Zoiets kan keer op keer blijven terugkomen voor Mikkers.” Ook Van Rantwijk raadt bestuurders in elk geval aan te gaan praten. ,,En richt je daarbij vooral op de de mensen die beledigd zijn.”
Mikkers sloeg, hoewel groot liefhebber, zaterdag in elk geval de elfde van de elfde over. De officiële verklaring vanuit het gemeentehuis bleef oppervlakkig. Ook na navragen kreeg het Brabants Dagblad geen concrete antwoorden op vragen. Hoe dan ook, Veurman denkt dat het een verstandig besluit was. ,,Het is beter dat hij een prominente rol nu aan zich voorbij laat gaan. De elfde van de elfde is een feest voor de medemens, waar iedereen gelijk is. Maar het is gek als hij te veel plezier zou uitstralen.”
Bron: Brabants Dagblad