De eerste paar stappen, niets aan de hand en ineens…

Heb je weleens lopend de overtocht gewaagd tussen het vaste land en één van de Waddeneilanden?

Heb je weleens lopend de overtocht gewaagd tussen het vaste land en één van de Waddeneilanden? Eind juni heb ik het mogen doen. Goed getraind, knapzak gevuld, oude schoenen aan en hup. Vol goede moed begonnen we, lichtelijk gespannen, aan de overtocht. Wat gaat het weer doen, hoever zakken we weg, redden we het op tijd… zomaar een paar vragen die er door je hoofd kunnen spoken als je zoiets nog niet eerder hebt gedaan. De eerste paar stappen, niets aan de hand en ineens… tot je knieën aan in het slik. Zeker het eerste uur was het bij iedere stap weer kijken hoever je naar beneden zakte en soms gebeurde dat helemaal niet.

Het middenstuk gaf vooral water als uitdaging. Waar je het ene moment op een zandbank of schelpenrots liep, kon je vijf meter later ineens weer tot je middel in het water van een geul staan. Na drie-en-een-half uur ploegen, soms bijna omvallen en vele stappen later zakte de moed (dus niet de blubber) mij in de schoenen. De overkant leek zo dichtbij en toch (uiteindelijk) nog een half uur door weer zware slik.

Al met al een onbeschrijfelijke en bovenal geweldige ervaring, ik heb ontzettend genoten. Vier mensen alleen op het Wad, veel zon, een kleine bui, dreigende luchten en onweer in de verte, een prachtige regenboog, verse oesters van het Wad en 360 graden fantastisch uitzicht. Moe en toch vol energie in het hoofd liepen we de laatste vijf kilometer over het vaste land van Ameland in de nacht op weg naar de taxi. Stil geworden van alles wat we in de afgelopen vier uur hadden meegemaakt.

En zo is het eigenlijk met crisis ook. Je bereid je voor met een plan, stopt van alles in je knapzak en voel je je er helemaal klaar voor. Onderweg gaan zaken toch anders, word je geconfronteerd met onverwachte omstandigheden, moet je bijstellen en zakt de moed je weleens in de schoenen. Toch is voorbereiding, een goede gids (expert) en gezond verstand een goede basis om na de tijd terug te kijken op een nieuwe ervaring.