Wat als de media jouw organisatie onder vuur nemen?

Kate Middleton: het belang van transparante communicatie

Begin dit jaar werd Kate Middleton het middelpunt van speculaties en geruchten vanwege een onverwachte buikoperatie. Een gebrek aan transparantie zorgde ervoor dat de reputatie van de geliefde Kate een flinke deuk opliep. We gaan in op deze casestudy en analyseren de situatie. UP kijkt mee:

Wie is Kate Middleton?

Kate Middleton, ook wel bekend als Catherine, Prinses van Wales, is een vrouw die wereldwijd bekend staat om haar stijl, gratie en liefdadigheidswerk. Ze groeide op in een middenklassegezin en studeerde aan de Universiteit van St. Andrews, waar ze Prins William ontmoette. Haar huwelijk met Prins William in 2011 was een grootschalige gebeurtenis die de harten van mensen over de hele wereld veroverde. Kate en William hebben drie kinderen en staan bekend om hun inzet voor goede doelen en publieke taken. 

What happened?

In januari 2024 onderging Kate een geplande buikoperatie, waarvan de details niet volledig werden bekendgemaakt door het Kensington Palace. Dit gebrek aan transparantie leidde tot speculaties in de media over haar gezondheid en de status van haar huwelijk met Prins William. De geruchten hadden een aanzienlijke impact op Kate’s reputatie, die voorheen positief was als een rolmodel voor vrouwen en moeders. Sommigen begonnen haar te zien als een zieke en ongelukkige vrouw, wat haar imago beschadigde. 

Kensington Palace bleef stil

Tijdens deze periode van speculaties hield het Kensington Palace zich grotendeels stil, wat resulteerde in een gebrek aan officiële informatie over Kate’s gezondheidstoestand en de start van aannames, speculaties en complottheorieën. Dit gebrek aan transparantie zorgde ervoor dat de geruchtenmolen op volle toeren draaide en leidde tot verdere speculaties in de media en op sociale media platforms. Zo zouden er huwelijksproblemen zijn, was een echtscheiding op handen, werd gedacht dat haar mentale gezondheid niet in orde was of dat zij vruchtbaarheidsproblemen had. Er waren zelfs theorieën dat Kate niet meer in leven zou zijn en dat ze was vervangen door een lookalike.  

Koren op de molen
Op 25 januari 2024 werd aangekondigd dat Kate met succes was geopereerd en dat ze naar verwachting tot na Pasen uit het openbare leven zou zijn. Dit was echter pas na weken van onzekerheid en speculatie. En weer was het daarna stil, heel lang stil. Kate haar rol is voornamelijk ceremonieel op publieke aangelegenheden, doordat ze al maanden niet meer in het openbaar was verschenen, konden geruchten en theorieën makkelijk de overhand nemen. Totdat Kate op Moederdag zelf een foto op Instagram plaatste van zichzelf met haar kinderen. Al snel was duidelijk dat de foto was bewerkt, wat ook weer voor de nodige ophef zorgde. Vooral de theorie dat ze overleden was, kwam weer tot leven (vergeef mij de woordspeling). Ze trok zelf het boetekleed aan voor het bewerken van de foto, al lijkt het onwaarschijnlijk dat zij zelf haar officiële social media kanalen beheert.  

En toen was er de video van 22 maart
Op 22 maart 2024 bracht Kensington Palace eindelijk een video naar buiten. In deze video, opgenomen door de BBC, sprak ze openhartig over haar diagnose van kanker en haar preventieve chemotherapie behandeling. Ze vertelde dat ze het vanwege haar kinderen pas laat bekend had gemaakt, bedankte het publiek voor hun steun en moedige anderen aan om zich te laten testen op kanker. Deze video werd overwegend positief ontvangen, al waren er ook weer volop critici en complotdenkers die hun eerdere theorieën bevestigd voelden krijgen. Nieuw daarin was dat er een groep mensen dacht dat de video via AI was gemaakt, dat hadden we ons vijf jaar geleden ook niet bedacht. 

Lessen die we kunnen leren
De casestudy van Kate Middleton benadrukt het belang van transparante communicatie in tijden van crisis. Transparante communicatie is de sleutel tot het behoud van een positieve reputatie, zelfs in tijden van crisis. Een gebrek aan informatie kan leiden tot speculaties en geruchten, wat op zijn beurt de reputatie van een persoon of bedrijf kan schaden. Het is essentieel voor publieke figuren en organisaties om proactief en open te zijn in hun communicatie, zelfs als de boodschap moeilijk is. Door transparantie te omarmen, kunnen ze de controle behouden over het verhaal en reputatieschade voorkomen. 

UP advies aan de Britse royals
Nepnieuws zal blijven, zeker met de veelheid aan social media, vooral op platformen als TikTok, zorgen voor een snelle escalatie. Probeer niet dit te voorkomen, dat gaat je niet lukken. Wat je beter kunt doen, is kijken naar je eigen communicatie en die aanpassen. In de tijd dat Queen Elisabeth er nog was, was dit strak geregeld, maar deze protocollen stamden nog uit de tijd dat niemand nog van social media had gehoord.  

We willen de Britse royals het essentiële belang van transparantie, snelle communicatie, en het effectief gebruik van sociale media om de reputatie in crisistijden te beheren, meegeven. De geheimhouding rond de gezondheid van Kate Middleton heeft aangetoond dat gebrek aan openheid leidt tot speculaties en reputatieschade. Het tonen van leiderschap, veerkracht en authenticiteit is cruciaal voor het behouden van een positief imago. Het erkennen van fouten en het tonen van vergevingsgezindheid is ook van belang. Ten slotte adviseren we het koninklijk huis om regelmatig updates te geven over hun situatie en helder verwachtingsmanagement te hanteren om verdere speculaties te voorkomen. Dit strategisch kader biedt een leidraad voor het versterken van de reputatie en het effectief navigeren door uitdagingen, met een nadruk op het belang van een proactieve en open communicatie.